Posts

Showing posts from March, 2012

Hati Yang Rapuh - Rahimah Rahim

Image
Di hati kulakarkan sebuah impian Yang aku namakan harapan Apabila kutentukan arah serta tujuan Rela kuhadapi cabaran
Jalan ke puncak itu beronak dan berliku Menyukarkan pendakianku Namun tetap kugagahi hati yang rapuh ini Demi hasrat yang suci
Aku sangkakan harapan selembut impian Yang menguliti tidur insan Kiranya kehidupan tidak sedemikian Goyah hatiku oleh kenyataan
Tak harus kuturuti kelemahan diri Tak daya bertahan diuji Lalu aku mengumpulkan semula kekuatan Berlandaskan keimanan...
p/s : Lagu yang mencetuskan airmata aku disaat-saat hidup aku diduga. =(
Love, Wanie

2012 - Permulaan yang Mencabar

2012 - saya sangat berharap permulaan tahun yang gembira, tenang dan lebih produktif tapi kurang tekanan. Saya sebenarnya individu yang suka more to jadi pengikut / rakyat/ orang yang dipimpin than ketua / orang yang memimpin. Since dari kecil-kecil lagi, what I like is dipimpin atau maksud lain I had somebody that can take care of me. Yes I really hope for it. I like people sound me, " Wani, U buat ini...macam ini... macam itu.." or " Wani, u make a mistakes please do it again." than "Xxx, please do a favor for me." or "Xxx, please remember to do so and so and so."
Saya takkan suka mengarah orang but when I did so, it means there are problems with people. Saya nie semakin hari semakin tertekan dengan sikap a few people yang tak consider my heart feeling. Even I smiled, I talked with them, I said nothing bout them, but those people (maybe yang berhati busuk) keep saying a bad words to me. Daripada saying bad word why dont u come to me and explain…

Sudah Cukup Sudah

Image
Lirik Nirwana Band – Sudah Cukup Sudah Inikah caramu membalas cintaku Kau nodai cinta yang ku beri Inikah caramu membalas sayangku Kau lukai sayangku untukmu
Teganya kau menari diatas tangisanku Kau permainkanku sesuka hatimu
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada hati gelisah Cintaku kau balas dengan dusta
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada batin terseksa Lebih baik kupergi saja
Tlah berulangkali ku coba mengalah Ternyata sabarku tak berarti untukmu
Teganya kau menari diatas tangisanku Kau permainkanku sesuka hatimu
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada hati gelisah Cintaku kau balas dengan dusta
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada batin terseksa Lebih baik kupergi saja
Teganya kau menari diatas tangisanku Kau permainkanku sesuka hatimu
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada batin terseksa Lebih baik kupergi saja
Sudah cukup cukup sudah Cukup sampai disini saja Daripada hati gelisah Cintaku kau balas dengan dusta
Sudah…

Redha dan Pasrah

Aku redha kalau aku perlu terima ujian ini. Sebenarnya ujian sesama manusia itu lebih hebat dari segalanya. Dosa kita banyak datang dari persekitaran kita. Sedar atau tidak? Sebab apa? Sebab 42% dalam 24 jam, kita habiskan dipejabat. Itupun kalau kita kerja. 42% itu dah hampir setengah hari. Cuba fikir, apa yang kita dapat dalam 42% itu?
Berapa persen kebaikan yang kita buat? Berapa persen keburukan yang kita buat pula? 21% - 21%? Sama rata? Atau ada yang lebih? Kebaikan yang banyak? Betulkah? Dah nilai balik kebaikan kita? Ikhlas ke? Redha ke? Pasrah ke? An Amal Lil Niat Lilallahitaala? Atau baru 5% kebaikan terhadap manusia lain, dibelakang manusia tersebut 5% kejahatan? Mana satukah kita?
Tambah tolak dalam hidup kita sangat mudah. Yang payahnya, macamana kita nak kekalkan supaya 42% tu kekal dengan kebaikan. Betul atau tidak? Betapa ruginya kan manusia itu bila dia merasakan mungkin dengan penuh rasa bongkak dan takjub, dia pasti pulang dengan 42% pada hari tersebut. Betapa pastinya…

Kekuatan

Saya perlukan kekuatan rasanya. Indah sungguh menjadi manusia yang tidak dibebani dengan masalah. Saya akan cuba bertahan selagi saya mampu. Tapi mampukah saya? 
Saya selalu berdoa saya dapat kuat bertahan untuk orang lain walaupun tiada sapa yang tahu. Sekurang-kurangnya jauhkanlah saya daripada penyakit dan perasaan hasad dengki manusia. 
Minggu ini sangat menguji saya. Saya perlukan ketenangan dan kebebasan fikiran.

Love, Wanie

Opera Van Java

Image
Lately nie hari2 status aku asyik tensen aje, if anyone been annoyed dengan status FB aku pon, apa aku kesahh... it is my own pages. Tak kaco orang pon, x suka remove aje la, x pun hide kan? Aku pon ada buat jugak kat orang lain kalo aku rasa menyampah. Yela our own private pages, kan?
Secara jujurnya since aku keja, this year really though for me. Sangat mencabar for me. Hampir setiap hari I feels sooo down. Not down to earth la. Semangat and produktiviti makin menjunam. Junam kadang2 hampir ketanah. Down to earth jugak la macam tu. Ahaks! Tahun nie baru masuk tahun kelima aku keja dalam bidang nie, tapi cabarannya Masya Allah sangat hebat. Aku tahu for certain people will said... alaaa...kami dulu pon macam tue or lagi hebat or kami dah pernah rasa.... Yes I know laaa sebab kita dibidang yang sama. But the burden that u and me carried are totally different. =(
Jadinya hari2 aku sawan takpon sedikit kegilaan. Gila nak tahan rasa hati, gila nak layan kerenah public plak tuh. So macam ma…

Mana Satukah Watak Anda?

Image
Pada pendapat aku setiap manusia yang lahir dimuka bumi ini mempunyai salah satu watak samada Watak BAIK atau Watak JAHAT. Maksud aku now is bukan watak towards to character. Tapi air muka kita as a human being. 
Baru beberapa hari lepas, me diskus with my mum pasal WATAK nie. What I says is Mak, I think my watak is watak Jahat. Everytime me buat something, people never looked at positive ways. Negative thinking comes first. Even me did a good things. Huhu!
My mum tanya so bila jadi, what is your reaction? Me? Buat dunno aje la Mak oii... For me, kalau terlalu diambil endah, mmm hancur lebur terus hati ini. Kadang-kadang me hv to admit that memang sakit hati and feels so sad. Damn to sad! At certain times, I hv to put aside my feelings, tanak terluka, kecewa & angry. 
Walaupun kita berniat baik and tulus ikhlas but bila ada watak JAHAT nie, whatever you do, people never looked at positive way. Depan maybe said YES understand tapi kat belakang, only ALLAH knows. Me, bukan nak kata kat…