Posts

Showing posts from 2012

Obesiti @ Gemuk

Salam / Morning uols,
Breakfast apa pagi nie? Nasi lemak ker roti canai? Aku just breakfast oat ngan milo 'o' w/out gula ngan roti wholemeal bakar or pape je yang ringkas. Di opis, we ols yang berpangkalan di MEJA PUAKA tue tengah berdiet. Insya Allah diet dengan tabah dan redha hati. Insya Allah. Aku ingin cuba sedaya-upaya aku. Hmmm.... maklumlah obes kan?? So lunch hour plak, kitorang memang makan bubur aje... Name it uols nak bubur ape... Pakai main campak2 aje but masih menyelerakan la. Haish! Jangan nak berangan makan dalam mangkuk yang penuh yer. U only got one small bowl aje for lunch. And Alhamdulillah! Setakat nie perot aku makin menyesuaikan diri.
Refer back to Wikipedia, maksud obesiti itu sendiri is pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Bahasa yang mudah dan ringkas, obesiti is GEMUK lah. =) 
Jangan sentap yer! Bcos I wrote this post is specially dedicated to myself. 
So untuk mengira uols berada dikedudukan mana satu, uols perlu mengena…

Mengingati Diri Sendiri

Image
Assalammualaikum w.b.t.,
Dah lama rasanya hati aku x sakit macam hari nie. Mmm..aku ingatkan masalah makin kurang tapi rasanya macam makin bertambah aje. =( 
Membaca Panduan diatas, uols dah leh agak kenapa. Aku tengah menyejukkan hati aku sendiri untuk tidak berdendam atau kutuk atau maki atau mencarut la kot [paling worst] kat individu tersebut.
Mmm.. aku xtahu laa kenapa lately nie macam masalah antara individu tuh makin menebal. Dulu memang ada jugak tapi aku rasa tak seteruk nie. Dan dia bukan orang yang mungkin anda sangkakan. Aku dan satu individu tu sebenarnya tidak pernah ada masalah. Aku pon doakan yang terbaik untuk diri dan keluarga dia. Insya Allah. Buku lama aku gantikan dengan buku baru. 
Aku nie bukanlah berani sangat kan? Antara yang aku takoti is FITNAH MANUSIA. Hah, dulu aku dah kena. So skang aku lebey aware dan berhati-hati la. =) Tapi skang aku rasa nak makin menjalar pulak isu-isu yang dipropakan dengan apa niat jua pun.
Tadi again aku sakit ati. Aku rasa aku x fokus…

Gila RADIUSITE

Image
Lately aku ngan geng opis semakin gilakan tudung RADIUSITE hokay! Seb bek musim skang is musim diet. So ada laaa duet sikit nak beli tudung mahai nie every weeks. Mahal tapi berbaloi. Nak harap buat sendiri, nan hadooooo aje la kan?
Ada la a few tudungs yang dah kami beli, and opkos jenis shawl. Ada jugak jenis syria tapi surely untuk ahkak2 kak opis nie. Dik non x pakai tudung syria. Hahahahaha! So enjoice our pitcha. =) Sila muntah untuk tengok gambaq kami.
Love, Wanie







Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah 1434H,
Rasanya masih belum terlewat untuk aku hadirkan diri dan mengucapkan Selamat Tahun Baru bagi Umat Islam. Tahun Hijrah. Selalunya pada 01 Januari setiap tahun aku akan mulalah berazam dan bermisi sempena tahun baru. Tapi bagi tahun ini, azam aku bermula pada 1 Muharram, sepertimana kalendar Islam.
Hijrah membawa pelbagai pengertian bagi setiap manusia. Hijrah boleh dihayati dimulut mahupun dari dalam hati. Tengoklah bagaimana hijrah itu sendiri dimengertikan. Aku suka menaip sesuatu yang lahir sendiri dari kaca mata dan pendapat aku. Iya, setiap manusia itu berbeza. Pendapat seharusnya bertambah2lah berbeza kan?
Tahun ini aku cuba untuk menghayati maksud hijrah itu sendiri. Bagaimana? Biarlah aku sendiri yang memahaminya. Bukan apa, bila kita mula menyebut, orang akan mula mengukur. Aku tak suka! Aku cuba bermula dari langkah yang pendek, harapnya dengan langkah yang pendek itu aku akan kekal dengan langkahan dijalan yang benar. Insya Allah. 
Aku suka pendekatan ya…

Birthday Nora @ Khairi's house

Image
Today @ 17.11.2012 adalah tarikh lahir Nora. Dia telah menjemput kami ke kenduri dirumah yang bakal didudukinya bersama bakal suami. Hihi!

Kenduri nie bacaan yasin & tahlil cum sambutan hari lahirnya. Hihi! Sweet kan?

Anw enjoy the pic. Sori la pic we ols yang banyak as usual. Hahahahaha!

Love,
Wanie

Pengembaraan Wani Bagi Tahun 2012

Image
Wah macam hebat aje kan tajuk post aku kali ini. Hmmm, lagipun tahap kesengalan aku yang malas nak buat kerja dalam cuaca sejuk ini menggalakkan diri aku untuk menaip dengan lebih laju dan panjang. Nanti sure Akma akan perli aku la niee.... Hihi! Perli2 manja aje. Rajin tersangat ek untuk hapdet. Dalam kepala nie memang ada macam2 perkara yang nak diceritakan. Almaklumlah, aku nie kadang2 seakan pelupa [bukan nyanyuk, ok!] dan berserabut serta berselirat cerita yang ada dalam kepala aku. 
See... aku dah makin melalut, sedangkan tujuan utama aku ialah aku nak bercerita pasal pengembaraan aku sepanjang tahun 2012. Kita akan kembali mengimbas ke bulan Januari, kemanakah yang telah aku pergi. 
1. Bandung, Indonesia
Tempat pertama yang aku rasmikan sebagai permulaan tahun 2012. Trip ini aku pergi dengan opismet and oso my besties, Aini. For the 1st time aku ke Indonesia selepas trip ke Medan tahun 1996 dengan families. Best! I love Bandung. Food. Sceneries. Peoples. Surroundings. Pergi berkal…