Posts

Memasak adalah Forte Aku

Ayat tak gah memang saja sangat kan? Hahaha. Aduh, fenat sgt. Baru sudah siap masak plus siapkan supper untuk adik aku yang akan balik kerja dlm masa beberapa minit lagi. Ok, jam skrg adalah 11.51 mlm. Aku baru siapkan sandwich telur. Tadi lepas Maghrib aku siap masak ayam masak merah, dimana tanpa resepi. Tanpa resepi ye. Hanya ingat lemparan2 tangan keramat bapak aku ajs nie. Berpuluh-puluh tahun aku tolong dia masak untuk apa-apa event, tanpa ada sekali aku tengok & tulis. Hanya bebelan kepenatan sahaja yang mampu aku ungkapkan. Maka di malam ini, aku masak ayam masak merah untuk adik aku, bekal dia dan aku esok pagi. Dan perasaannya adalah superb! Macam lauk nak raya ok! Tanpa berlengah-lengah lagi aku terus mencapai 2 keping roti untuk dicicah kuahnya. Perasaan masa tu adalah terbang terus ke kampung. Nasib baik dah tengah malam & aku sedar diri, jadinya hanya roti sahaja peneman aku. 
Esok pagi, aku akan bangun masak nasik dan masak sayur kacang bersama telur dan cendawan…

#2017trip Langkawi

Image
Assalamualaikum wbt,
Bila dah lama tak mencoret nie, kemalasan yang ada makin berganda. Gandaan yang besar. Aduh! Coretan perlu diteruskan walaupun sekarang FB dah makin hebat sampai rasa macam hari nak update IG sebab satu masa nanti bila Memory appear, kenangan itu biasa membuat mulut ini tersenyum sehingga tergelak. Indahnya kenangan.
Okay for this time, aku nak share pasal trip aku dan kawan-kawan ke Langkawi. Surely dalam hati korang dah berkata, ala, Langkawi je pun. Tak sesat punya kan. Cerita tak best. Yang tak best korang, yang best tu aku. Hahaha. Takdela. 
Langkawi nie dah ibarat macam kampung laman ke sepuluh aku. Hahaha. Poyo. Bukan apa, Langkawi adalah salah satu pulau peranginan yang confirm korang takkan sesat, mudah untuk bergerak, banyak aktiviti, dah macam-macam lagi. Aku dah sampai hafal tiap bahagian pulau tu. Ok fine, sebab aku orang Utara, tapi bukan orang Langkawi tau!
Kali nie aku bersama kawan-kawan lepak opis lama tapi pakat dah kena lempaq ke opis lain-lain. Ha…

Nukilan Khas

19.10.2016
Jam baru beralih ke tarikh yang baru. Lelap aku hampir seketika dek kerana letih seharian kesana sini menguruskan hal keluarga. Ingatan, harga sebuah keluarga tidak boleh dinilai dengan emas atau permata, masa atau detik. Panggilan masuk menyentak aku dari lelapan tidur yang gelisah. Seakan mimpi tapi butir itu jelas di pendengaran aku. 
Panggilan dari makndak untuk mak. Mengejutkan mak dari lena ayamnya. Kak ani mai tau hospital dengan abg man, dua orang saja boleh masuk. Doktor dah panggil. Hashim dah tak boleh bernafas dengan elok. Nanti pihak IPPT tak uruskan van jenazah, kita yang kena cari. Dush, van jenazah bagaikan loceng untuk membangunkan aku. Faridah tunggu, sat lagi kak ani dengan abg man sampai, dengan hazwani. Dada aku kencang tapi paksaan diri untuk bertenang. 
Mak aku suruh kejutkan adik aku untuk temankan aku semasa dorang berdua masuk kedalam wad. Yelah keadaan aras tiga itu sunyi sepi. 
Abah aku panggil paksu aku untuk datang kerumah dan beri arahan, carikan …

Welcome 2017 & Bye 2016

Assalamualaikum wbt, 
1.1.2017
Seharian dihabiskan masa di rumah saja. Bangun pagi, buka tingkap keliling rumah, buka sliding door bagi angin pagi masuk, kutip kain baju yang nak dibasuh, buat simple breakfast, mandi, & terus layan Dangal kat handphone. Hahahaha. Tak menarik langsung perancangan waktu yang terluang. 🤣
Itu hakikat sebenar yang terjadi hari ini, tiada yang lain. Otak memang mengambil kesempatan yang penuh untuk berehat. Tangan sahaja tak berhenti menggodek handphone. 
Welcome 2017!  Perancangan paling jelas setakat ini ialah kahwin. 
Iya, kahwin. 


💓💓💓

Amacam gempak tak? 🙊🙊🙊🙊🙊
Takdelah. Amin. Moga jadi kenyataan. 
Perancangan yang sebenar ialah nak pergi JEPUN. Ini yang menjadi perkara yang paling ditunggu-tunggu. Moga Allah swt memudahkan perancangan kami semua. Amin. 
Selain itu, aku nak cuba perbaiki cara bekerja aku pula, dengan jawatan yang dinaikkan, takkan aku masih nak berada ditakuk yang sama kan? Bakat ada. Cuma jangan nak dilayan sangat sikap pemalas itu. 
Tar…

Impian yang Mendatang

Hari tu aku ada terbaca Kak Di tulih pasal  dia wrote down semua impian yang dia nak capai & secara tak langsung she achieved it. Aku do agree! Eh eh totally agree. Aku slama ni xpenah jot down but aku always repeated everyday dalam hati apa aku nak. 
By this time, aku nak jot down jugak la apa yang aku impikan dalam hidup nie. Semoga Allah swt menunjukkan jalan & membantu untuk aku mencapainya. 
1) nak pergi lagi Umrah, tapi kalau Allah izinkan aku sampai sebagai tetamu Haji, subhanallah itu betul2 rahmat & rezeki yang tidak terucap. Semoga Allah izinkan aku untuk buat Umrah utk Allahyarham Mhd Hashim bin Awang. Amin. Ini yang aku tanamkan dlm hati aku, wpn byk aku minta tp aku tetap nak meminta pd Allah swt. Izinkan aku lagi ya Allah. Izinkan aku. 
2) balik berkhidmat di negeri sendiri, walaupun dah memiliki pondok disini tapi aku nak balik memberikan khidmat aku buat mak pak aku sepertimana yg aku penah mohon di bumi Allah yang barokah dulu. Jika ditakdirkan Allah swt aku …

Al-fatihah buat MHD HASHIM BIN AWANG

Assalamualaikum wbt,
Lama betul masa yang aku ambil untuk menitipkan satu catatan, catatan yang terlalu peribadi untuk diri aku dan keluarga. Baru hari ini aku ada kekuatan untuk menconteng karangan khas buat Arwah bapa saudaraku, Allahyarham Mhd Hashim bin Awang.
Betapa beratnya Allahu Rabbi untuk aku menaip Allahyarham dihadapan nama beliau. Bukan aku menidakkan takdir. Bukan aku menolak Qadak & Qada'. Tetapi hal yang mendatang ini bagaikan ribut ditengah kontang buat kami sekeluarga.
Bayangkanlah kerinduan ahli keluarganya disaat aku juga merindukannya. Allahu Rabbi, Engkaulah Yang Maha Esa, yang menciptakan kami dan juga mematikan kami. Kepada Mu jualah kami semua akan kembali pada waktu yang dijanjikan, tiadalah lambat mahupun cepat.
19.10.2016 (Rabu) jam 12.50 pagi
Pada waktu inilah Pak Ndak dijemput pulang ke pangkuan Penciptanya oleh Malaikat Izrail. Tarikh dan masa yang tidak akan aku lupakan buat selama-lamanya. 
Pak Ndak, maafkan akak. Akak belum dapat lagi menitip satu c…

Rindu yang Mahal

Assalamualaikum wbt
Menonton Labaikallah di Tv AlHijrah menggamit perasaan rindu Tanah Haram itu sendiri. Terlalu rindu sehingga air mata menitis. Tiap kali memandang Kaabah rindu tu mendebarkan rasa & menuntut perasaan tidak puas berada di Tanah Haram. 
Sesungguhnya nikmat berada di Tanah Haram itu sukar untuk diterjemahkan. Nikmat yang hanya difahami oleh orang yang telah pergi. Barulah aku faham kenapa mak pak aku bila bercerita tentang Tanah Haram nie dulu mata depa bercahaya. Semangat rupanya. Jihad dalam ibadah. 
Rindu sangat. Aku nak Allah swt menjemput aku biarlah berulang-ulang kali walaupun aku berdoa biarlah aku boleh mencari punca rezeki di Tanah Haram. Aku tidak kisah untuk bermigrasi ke sana. Ya Allah Ya Rabbi, betapa cemburunya aku pada pekerja-pekerja yang mempunyai nikmat beribadah disana. Mungkin rezeki aku untuk bersembang dengan pekerja sana yang fasih berbahasa Melayu atau Arab (dengan bantuan ustaz), Allahurabbi indah sangat nikmat mencari rezeki di sana. Peluan…