Posts

Showing posts from July, 2011

Jumaat @ Sunway Pyramid

Image
Bila tengok picture diatas nie, aku dah mengimbau zaman kecik aku. Kartun THE SMURFS is one of my favourite la kiranya. Selain dari, THUNDER CAT. Sapa suka lagi ye? Rasanya next month ada movie THE SMURFS 3D ditayangkan. Jom nonton yuk! Hmm, mau ajak sapa ye? Maybe adik la kot. Mendalah kecik nie sangat comel. Menunjukkan kesukaan aku, dalam iPhone I pon I ada donlod games The Smurfs, ala macam Farmville gitu.
Sebenarnya Da (cousin aku) ajak nonton wayang cete Harry Potter 7 : The Deathly Hollow Part 2. Dia memang peminat HP nie. Aku? Aku layan je semua ceta, dalam 7 series nie...ada la 4 je aku sempat ngikut. Tu pun just through movie download aje. Kantoi! Ahaks. Nie kira 1st time aku layan HP kat wayang. Hua hua hua! Camne perasaan? Sure ketinggalan? Takla...Hahaha! Mestila cepat nak cover. =)




Memandangkan waktu dah tengahari & perot memasing sedang bergendang & tiket wayang telah dibeli & ada lagi 15 minit sebelum wayang start, maka fussshhhhh.... dah diri depan A&W k…

Strawberry Kegemaran

Image
Buah strawberry merupakan buah kegeraman ops kegemaran aku since dari kecik lagi. Ntah nape, tapi aku sangat suka makan strawberry, yang fresh je yang. Maksudnya bukan jeruk atau dikeringkan... Ataupun dah berair sebab dah sehari dua kan? Yang jenis itu aku sangat tidak lalu untuk ditelan,ok.
Aku sukakan strawberry yang still dalam bentuk yang sama. Gebu dan chomel. Hiks hiks! Sebekas buah nie aku beli kat Jaya Grocer, siap dah dipotong lagi. Sebekas yang banyak nie just RM2.50 only. Murah kan? Banyak la jugak sampai aku rasa nak muntah pink la gamaknya.
Khasiat StrawberryStrawberry yang kandungan lemaknya rendah, kolesterol rendah dan serat yang tinggi membuat strawberry sangat baik untuk mereka yang menderita diabetes atau ingin menurunkan berat badan. Strawberry sebagai penghalang tumbuhnya sel kanser dalam tubuh. Strawberry juga menghalang gejala stroke. Strawverry terdapat kandungan zat yang anti alergi dan anti radang. Strawberry yand dimakan secara teratur dapat menghaluskan kuli…

Fullhouse, Sunway Pyramid

Image

Kuih Raya Tahun 2011

Salam uols,
Dah kenyang ker? Yela baru abes lunch time kan? Opss kantoi. Aku wat keje lain selain wat keje hakiki. Hiks... Hiks.... Sebenarnya idea nak masukkan entry nie datang bila, sahabat aku yang isterinya iaitu sahabat aku juga mengandung dan akan melahirkan baby next month mintak aku carikan TART NENAS yang sedap. Aduh! Susah sikit yang. Next month baru pengedar2 kuih berpusu-pusu menjual kuih raya memasing... Kalau ade pon, mahal tahap azab la jugak. Huhu, pesal la aku tak reti nak wat tart nenas GULUNG? Aku just reti wat tart nenas berbunga je.... Dimana jem tuh pon aku wat sendiri. =) So ada sesapa tak yang leh suggest kat aku nak carik tart nenas yg sedap area Subang dalam tempoh minggu ni je...leh tak?? please...please... ( *_* ) ( *_* )
Memandangkan aku tengah mengGoogle resipi nie, aku pon survey la blog orang lain yang wat kuih ke, share resipi ke, or jual kuih raya tunjuk-tunjuk ke.... Korang camne tahun nie? Wat sendiri ke main tunjuk-tunjuk je? Aku dah berazam untuk bu…

Roti Jala Pink Velvet

Image
Seperti yang aku bilang dalam entry lepas yang aku nak wat Roti Jala, YES aku dah berjaya untuk buat. Thanks to recipe yang di Google, oso TQ to myself sebab mampu kan nak wat roti jala sendiri! It was my 1st time ever, make my own roti Jala. Sure korang gelak bahak2 kan? Ek eleh senang je, poyos kan? Hmm, tak kesah la cos even Im a single person, I proved to myself that I can cooked. Yeee haaa!

Instead of KUNING, aku gunakan RED a.k.a PINK. Nice kan? Diff sikit dari orang len, so pas nie kalo ade roti jalan kaler PINK camni. Diorang dah amek hak cipta aku gamaknya (aku xpenah nampak lagi ye kaler merah/pink ni dipasaran).

Apa bahan2 nye yer? Aku guna 2 cawan TEPUNG GANDUM + 1 cawan SUSU CAIR/SANTAN + 1 cwn AIR + 2 biji TELUR + 2 camca MENTEGA + 1 sudu kecik GARAM sesedap rasa korang. Blendkan sampai halus. Then tapis dulu adunan. Sebab nanti kot2 bahan-bahan yang xhancur akan sumbatkan lubang acuan itu. Hmm, then pepandai la korang nak imbangkan tahap keCAIRan bancuhan tersebut. Ok.

Nap…

Serai, Empire Again & Again (selagi blom montah!)

Image
Jumaat last week menjadi hari lepak sedunia sekali lagi untuk Me & my two cousins, Fariza & Nadia. Dari 3 generasi ye bak kata Fariza. Haha! Sorry Da, I ulangkan aje. Seperti biasa, kalau melepak kat Empire, tempat makan mana lagi kan? For sure Serai la. Nak muntah tak? TAK. Sebab SEDAP!
Aku yang lama meninggalkan dunia blog sementara waktu nie, sangat jakun ok! Pic makanan aku sendiri tak amek. Hampeh! Sedang sangat sedap! Yummylicious! Nyum nyum nyum!
For me aku order, Honeydew Blast & Sar Hang Yin Yong (damn so nice! YOU MUST TRY!), Fariza order Nasi Kerabu & Hot Latte and my Nadia order Tom Yam Noodle & Hot Choc & Selasih Syrup.
For those yang masih belum mencuba lagi makan kat cni, meh laa...sedap! Leh baca entry aku yang sebelum2 nie. Ada ceta pasal makanan lain jugak.



Love, Wanie

Budak Perasan Cun!

Image
Korang layan la pitcha Budak Perasan Cun yang bernama Annisa Humaira nie... Perasan gojes la pulak skang nie! Hahaha! Budak yang baru leh jalan nie memang sangat camera alert laaa...Pantang orang hala kamera ke muka dia, mesti dia akan membuntangkan mata dia yang bulat tuh. Yela ye la, u memang chomey ye sampai ahkak (bukan makcik ye, sori!) rasa nak GEGET!
Love, Wanie

Black Canyon Coffee @ JJ Bukit Tinggi

Image
Setelah melewati perintah berkurung hari Sabtu (09.07.2011), maka Ahadnya, setelah memastikan suasana aman dan damai. Aku ngan Azwa dengan perasaan tidak sanggup lagi telah wat keputusan untuk keluar dari rumah. Ek eleh, dah macam teruk la duduk umah satu hari je. Msg2 Nora, ajak dia lepak sekali. Dia agree. So bermulalah journey kami ke JJ Bukit Tinggi. Dengan misi nak mencari kasut yang baru (yer! misi yang sangat berjaya laaaa....)
1st sekali kami beratur untuk membeli tiket wayang, mmm...penat gak berfikir. Nak layan Transformer, masih full house okay! Sampai ke tengah malam. Maka kami bertiga pon pilih Sekali Lagi. Baca review people, cam okay je cete nie. Filem nie combines Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Mia Sara, Bront Palarae and others. Not bad la ceta tuh. So sesapa yang suka cete yang sangat ringan nie. Ayuh dong! Nonton ya.


Pas dah layan wayang, perut kami pon mula la berlagu rock keras. Ahaks! Kami bertiga pon menghala ke Black Canyon Coffee yang aku taip memula is Grand Can…

Red Velvet III

Image
Enjoy the pictures only!

Red Velvet II

Again, how to make Red Velvet Cake on your own? Senang aje. Now kan dah ade dijual TEPUNG RV. Murah and affordable. For the 1st time, semalam aku try wat after sangat eksaited amek tepung tuh dari Illiyana Hani. Tokey tepung. Thanks to Allah sebab kenalkan kami.
Korang jangan ingat once dapat tepung tuh, leh campur2 dengan air and bake it. Sorry dear, it is not soooo easy for people yang mim lam sin. Hiks Hiks! Its just a tepung and you people, kena la baca CARA-CARA tuh dengan LOUD AND CLEAR. Hahaha!
How to bake it after you get the flour?
1) Korang kena wat BUTTERMILK dulu. Apa tuh buttermilk? Sebenarnya aku pon taktau gak. Tapi aku dah stadi awal-awal lagi resepi2 lain RV nie, so dah tau. FULL CREAM MILK (satu cawan) + satu sudu besar PERAHAN LEMON. Then perapkan for 15 minutes, meanwhile........
2) Opss, guna CAWAN YG SAMA untuk sukat semua ingredients. Sesambil tuh, panaskan OVEN to 170 ye... Lain, amek 2 sudu besar COCOA POWDER + 1 sudu besar (for me) SERBUK PEWARNA MERAH MENYALA (I…

Red Velvet Cake

Image
2 hari lepas semasa aku melayan FACEBOOK, aku nampak nama kawan aku ditagged kat pix Tepung Red Velvet. Hohoho! Aku sangat sensitif ok dengan nama RED VELVET nie. Mana taknya, ari tuh sebab dah terlalu teringin nak makan kek tuh, aku dah beli cupcake red velvet kecik yang berharga sebijik RM4.50. Mahal kan? Satu perangai aku, kalau aku suka makanan tuh aku akan cuba untuk buat sendiri.
1) karipap kentang - DONE 2) karipap sardin - DONE 3) nasi kerabu kelantan - DONE 4) yogurt cheese cake - DONE 5) nasi ayam - DONE 6) nasi lemak - DONE 7) muffin - DONE 8) blueberry butter cake - DONE 9) masak lemak - DONE 10) roti jala dengan kari ayam - BELUM. this week rasanya.... Huhu!
Memang la semua menda nie senang kan nak buat? Bagi budak asrama macam aku nie, bila abadnya aku nak belajar masak... Kalau la skang nie aku dok ngan famili, for sure aku takkan reti masak sampai bebila. Asek2 keje numis je, xpun kupas bawang je.
So kepada penggemar Red Velvet Cake, aku advicekan korang untuk membeli tepung khas …

Dinding

Antara kita ada dinding yang memisahkan
Ingin mendekati namun tidak dapat dirapati
Ada rasa yang ingin dikongsi
Namun tidak sampai untuk digenggami

Hati seakan dilambung gelombang
Saat ingin berbicara apa yang terlindung
Menyulam tutur yang tidak tersambung
Menyatu diri yang telah lama berkabung



Wah for sure korang gempar kan, aku sangat puitis sekarang. Aku memang suka sangat merepek bagai ye. Tapi harapnya korang tahan la mendengar mengarut aku yang lahir dari ati aku nie.

Love, Wanie

Aishiteru - Zhivilia Band

Image
Aku sangat menyukai lirik lagu, tak semestinya kita tujukan kepada cinta hati kita saja tapi kepada sapa-sapa yang wujud dalam hati. Bagi aku, dengan pastinya hati aku sangat luas. Aku sangat sayangkan semua individu yang pernah namanya disebut dimulut aku. Tipulah kalau orang itu tidak pernah masuk dalam jiwa dan minda korang kan? Aishiteru = Aku cinta padamu. Mula-mula aku anggap nie lagu budak-budak tapi bila diikuti liriknya, it is a nice song to sing. *wink *wink . So kepada semua yang sayangkan aku, AISHITERU <3 <3 
Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu
Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana
[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan…

Percaya

Kadang-kadang bila kita jadi manusia yang terlalu out-spoken, Kita takkan menyedari bila kiranya kita dah lukakan hati orang,
Kadang-kadang bila kita jadi manusia yang terasa selalu betul, Kita takkan sedar kita dah buat keputusan tanpa menyemak apa yang betul atau salah,
Kadang-kadang bila kita jadi manusia yang bersahabat, Kita takkan sedar mana hati yang dah tersentuh, mana hati yang dah tercoret,
Sebab, Kita manusia yang tak pernah sempurna, Yang selalu memakai topeng untuk melindungi apa yang terjadi, Untuk tunjuk kita betul dan orang lain salah, Untuk tunjuk ekspresi kita betul dan orang lain salah,


p/s : aku sangat fobia dengan persahabatan. aku selalu dianggap bersalah dalam certain-certain perkara. yeah! maybe aku yang bersalah tapi hati aku perlukan masa untuk menerima sesuatu apabila ditikam dalam diam. aku yang bersalah sebab tidak pandai bersahabat. andai MAAF dapat membetulkan keadaan, aku mintak maaf. andai MAAF bukan satu kemaafan, aku menyesal!

Love, Wanie

Macaroons @ Whisk, Empire

Image
Oleh kerana ramai sangat yang menyebut nak makan Macaroons. Dan, kahabarnya Macaroon di Whisk, Empire tuh sedap sangat. Maka aku pon telah pon mencubanya. Sebijik RM2.00 dan ada pelbagai kaler, yang mana pelbagai perasa. Hmm...nak dikomen tak reti la pulak..Sebab aku nie jenis tak makan mende sweet sangat kan?
Owh dimana Empire, ala dekat dengan Subang Parade, depan opis aku je. Hah, kalo kesini jangan lupa pulak nak kabarkan kat aku plak...korang lah blanje ye...!



Love, Wanie

Pulau Perhentian yang SANGAT DIRINDUI

Image
Last year, aku ngan family members and oso my good friend, Aini dah pegi bercuti ke Pulau Perhentian, Terengganu. Bahagia and heaven uols. :-) One of my favour place is Pulau Perhentian. Sangat sure walaupun aku tak suka berjemur dan tidak reti berenang.
Huhu! Sangat rindu nak kesana lagi. Sapa nak ikottt? Cepat angkat tangan ye. Ayuh dong! Dan jangan lupa banje saya sekali ye. Make sure Pulau Perhentian dalam senarai Cuti-cuti Malaysia anda!
Love, Wanie

Kenang Daku Dalam Doamu

Image
Sungguh jauh dikau pergi
Berpisah untuk selamanya
Tiada lagi senyum mesra
Dan gurau senda

Ingin ku turut bersama
Apa daya ku tak terlarat
Sudahlah memang nasib ku dik
Demikian rupa

( korus )
Ku berdoa agar dikau hidup bahgia
Jangan bimbang padaku nan berduka

Tapi dik kau jangan lupa
Kenang daku dalam doamu
Itulah ku pinta dari dulu
Waktu bertemu

( ulang dari korus hingga akhir )

Panduan ke Singapura

Singapura? Argh,rasa macam nak pegi lagi dan lagi dan lagi.... Best siot! Memula we ols tak plan pon nak ke Singapura. Weh, nak ke seberang laut sendirian bukan pilihan terbaeek untuk orang kampung macam aku nie. Ahaks! Tak malu kan nak mengaku. Selalunya kesana sini mesti ikot pakej tapi kali nie nak hentam kromo aje. Thanks to Allah sebab aku nie macam GPS manual. 2 orang partner aku pon tak penah ke Singapura, aku apatah lagi... bertambahlah jakun. But... but...aku nie jenis suka study dulu pasal tempat orang sampai la aku leh over bercerita macam laaa dah penah sampai. Ahaks! Ada perkara korang kena wat la....;
1) stadi betul-betul pasal negara orang. Apa yang korang leh buat and apa yang tidak patot sama sekali. Ingat! Nak masuk negara orang, mestilah hormat budaya dorang lebih dahulu. Itu harus. Jangan riso, korang tak payah nak pegi library segala bagai untuk tahu pasal sesebuah negara. Internet kan ada. Jangan MALAS! Wat itinerary dulu. Lagi banyak korang stadi, lagi untung kor…

Kisah Dongeng - Stacy

Image
Memandangkan mood aku tengah berpintal-pintal nie, apakata kita layan lagu-lagu yang agak sesuai la. Sure korang pelik kan, pesal la minah nie letak lirik and lagu yang bergenre sangat tidak happy. Eh eh, nak happy letak sendiri la kat blog korang. Ahakss! Sori lawak je. Sebab lagu-lagu macam nie wat masa nie mencerminkan isi hati aku sedikit walaupun tak banyak. Dah, jangan merepek...Layan dulu!


Eh,eh ada lirik sekali la... Ok, ok... Nak jugak letak lirik....

ku sadar ku tak seberapa
jika dibanding mereka
yang jauh lebih megah dari diri ini

apa yang mampu ku berhias
hanyalah hati yang ikhlas
terpendam simpan untuk dia yang sudi

mencintaiku dengan seadanya
mencintai aku bukan kerana rupa
dalam waktu sedu
dalam waktu hiba
ku harapkan dia rela

mencintai aku dengan seadanya
sanggup menerima insan tak sempurna
atau mungkin cinta sebegitu hanya
kisah dongeng saja

belum pernah ku merasakan
dipeluk dalam dakapan
eratnya melindungi jiwa rapuh ini


sanubariku memerlukan
kehadiran seorang teman
tulus men…