Posts

Showing posts from February, 2011

Bila Hati Mula Marah

Semalam aku telah amuk dengan seganas2nya.Terkejut oghang yang mengenali saya.Sebab saya nie kebiasaannya maghah xdela sampai keluar ayat macam tuh.Tapi semalam memang aku maghah amatt..takleh nak tahan dah.
So saya dah menggunakan FB sebagai tempat meluahkan rasa hati yang paling segera n cepat. Dah memang perangai saya macam tuh. Saya nie kalo maghah kena lepaskan secepat mungkin. Tapi lepas itu saya terus cool and relaks. Itu advantage nye. Memang la ayat yang saya gunakan sangat tajam dan mengejut. Tapi takde la sampai niat saya sama dengan ayat saya. =)
Kadang2 bila kita dah mula luahkan...hati yang panas tadi akan segera menyejuk,dan bila terima komen kawan2, mulut pon mula mnguntumkan senyuman. Walaupun tidak semanis gula, sekurang2nya mampu menghilangkan segala kegalauan dan kerisauan.
Manusia mana yang tiada perasan marah dan sakit hati. Cuma yang membezakan kita macammana kita nak kawal perasaan tersebut. Setakat nie kalau aku marah, aku mampu lagi nak menyimpannya, masih bole…

Isteriku Zulaikha @ TV9

Image
Semalam jam 8.30 malam, aku teringat yang aku ade program TV nak ditonton. sebabnya aku dah usha trailer (btul ke?) @ iklannye kat tv. Mcm menarik aje...Apatah lagi ada Sharifah Amani & Norkhiriah. Aku memang minat dengan depa dorang nie. Kira jarang missss la kalo depa blakon. At the moment aku memang takde idea apa jalan ceritanya...through iklan aku ingatkan si Ungku Ismail nie kawen dgn kakak, pastu si adik nak rampas...first perception laaa tuh...
So aku ubah la cenel ke TV9...mmg sooo adorable la si Sharifah Amani nie.Cute and sweet... Apa jalan cetenye nie.....???
Rupa-rupanya jalan ceta dia mcm nie... Adik a.k.a Sharifah Amani, Abang a.k.a Ungku Ismail dan Zulaikha a.k.a Norkhiriah. Abang ngan Adik adalah kapel. Depa bukan adik-beradik yer. Kira kapel separuh mati la. Dalam masa yang sama, aku dgn segera hapdet status FB aku. Remind kwn2 aku utk tgk. Sebab apa? Sebab aku rasa jalan ceta nie mcm a part of my life aje. Hihi..tiba2 tersentappp la pulak!
Bila Abang suarakan hasra…

19.02.2010 - urusan dan menguruskan

Memandangkan aku memang nak balik minggu lepas. So balik la aku kerumah di kampung. (skang pon masih rasa kengantukan lagi).
So pepagi bute lagi mak aku dah kejut,suh bangun n mandi. Pastu pegi umah Tok, sebab nak mandikan dia. Masa aku pegi...Mak aku ngan Maksu tengah mandikan Tok. Dah make-up2 bagi wangi n cun, aku tolak la wheelchair dia ke depan. Nak suapkan nasik lemak pulak. Memang dia xkenal pon aku nie sapa. X hengat bukan sikit2 tapi memang x hengat langsung. At all. Tok skang bukan nyanyuk tapi apa yang dia cakap semua merepek meraban dah. Paksu aku cakap memory card dia dah takleh nak read, macam kena virus aje. Apa yang dia ceta, semuanya berlatar belakangkan zaman 50-an rasanya. Hoho!
Tengahari sket kami rushing ke Sungai Petani, melawat arwah ayah tiri mak pulak yang meninggal pada paginya. Mengiringi jenazah utk pejalanan terakhir Arwah di dunia. Masa sampai disana, jenazah dah selamat disembahyangkan dan nak dibawa ke kubur. 1st time aku tengok Pak Imam yang bacakan talk…

Yeah Esok Balik

Thanks to Allah and surely to my cousin (Da & Abg Mie) cos sudi tumpangkan saya balik kampung. A part of my heart dah legaa...phewww! Half lagi blom
Eventhough I smile and laugh happily But no one's know what I feel actually Im worrying of her
Last nite I called my mom She said that my tok nie asek merepek-repek je Aduss Camne nie?
Now I nak balik..even 2 days only But atleast I see her through my eyes =)

Love Lady Wanie

William's Stall, Kelana Jaya

Image
Semalam after ke Ikea, we ols decided untuk pegi food hunting...Haha! Menakutkan aje. Aku ada cari review about William's nie. Oghang cakap kat Kelana Jaya but the exact location memang xtahu. So through web hoping, dapat la tahu katne. Memang sesgt membantu la. Siap dengan maps lagi depa nie tunjuk.
So dengan tergagap-gagap, kami pon pegi la mencari stall tuh. Fuhh...dah masuk area Jalan SS26/9, aku pon memaksa Azwa untuk cari stall yang ada dua "blackboard" besar. Sampai ke hujung la jugak. Check! Dapat! Memang dari segi luaran, alamak memang nampak cam stall tepi jalan aje a.k.a kaki lima. Setinggan pon ada kot. Tapi oleh kerana kebanyakkan review mengatakan food yang dihidangkan by them sooo sedap and in a big portion. Kami memang nak cuba.
First of all, kami berdua gi berdiri depan blackboard tuh. Yela nak search makanan mana nak dimakan. (seb bek dah baca review orang len, about xde menu. kalo x for sure aku akan "menu please!"). Yeah! We decided makan Mee …

On Saturday

Image
Hari Sabtu lepas, me and Azwa kuar jejalan la konon. Where to go agaknya...after all we decide to go to Low Yatt Plaza at Bkt Bintang. What for ek? Haha. Wat mende lagi usha henpon again and again. Ntah bape dah kami berdua ngusha henpon. Haha! We went there to clarify satu henpon, dah hampir macam nak beli tapi....akan beli dalam masa terdekat.
Bukannya skang takde henpon tapi nak pakai canggih sikit. Atleast boleh hapdet blog through henpon n oso haplod pic. See now my entry kebanyakkannya takde pic. Why? Sebab aku pakai henpon murah2 aje. =)
Oleh kerana dah keluar umah pon tersangat lewat petang, maka bermalam lah kami disana. Opss,bukan maksud tdo sana. Tapi berjalan-jalan diwaktu malam.
Kerana semangat window shopping itu sangat tinggi. Maka kami telah berjalan ke Fahreinheit (ntah ejaan aku betul ke idak). Nak nengok UniQLo. Yela mana penah kesana since dibuka. Nak nengok la jeans n shirt. Nice. Nice. N sooo nice kain2 nya. 
Kitorang nak menengok baju-baju. Rasanya didatangkan dari…

Bila Tok Sakit

Referring to oghang Utara nie, tok ni actually nenek la. Aku masih ada tok di kedua-dua belah pihak, samada mak aku xpon pak aku. Tapi yang dok dekat ngan umah aku, mak abah aku la iaitu Tok Melah.
Semalam mak aku cakap tok aku nie jatuh. FYI, tok aku nie dah berumur 93 tahun. Alhamdulillah masih dikurniakan umur yang panjang oleh Allah S.W.T. Oleh kerana faktor umuq dia, maka setiap kali dia jatuh, maka kesannya amat teruklah. Maka dengan itu aku tersangatla runsing.
Bukan apa, setiap kali dia jatuh or sakit, aku ada kat sana. Means kampung la. Bercuti la kebiasaannya. And aku as a cucu kepada dia, maka seharusnya aku la help dia. Jaga n oso wat urusan hospitalisasi.  Now aku pon tinggal jauh, maka dengan rasa susah hatinya dan sangat sedey sebab xda daya nak tolong dia sekarang.
Tadi aku tepon mak aku, dia cakap tok patah tulang bahu. N need to bring her to another hospital, yang provide pakar untuk further check. Can u feel what Im feel now?? sobs..sobs..
Aku nak cuti, kang cam melampa…

Suara Ku Berharap

Image
Hijau Daun – Suaraku (Berharap) Aku rasa nie lagu antara lagu yang paling dekat dengan hati aku wat masa nie.Huhu.....sob..sob..sob. Tersedey pulak dah. Lirik lagu nie pon bercerita dengan jelas. Tapi aku lagi suka versi nyanyian Luna Maya...feeling sikit. Haha! Nie aku haplodkan versi Luna Maya jugak..

Hangpa boleh la pilih mana-mana versi untuk hangpa layan perasaan malam-malam nie. Rasanya sesuai untuk orang yang sedey kot. Haha! Layanlah lirik lagu nie;
Di sini aku masih sendiriMerenungi hari-hari sepi
Aku tanpamuMasih tanpamu


Bila esok hari datang lagi
Ku coba ’tuk hadapi semua iniMeski tanpamu ouuw wooohh
Meski tanpamu



Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
Di tempat ini aku bertahan


Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatikuAku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya


Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu di hatinya
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya


Kalau ku masih tetap di sini
Ku …

Kerja Oh Kerja

Kerja Oh Kerja. Aku nie kalo bab kerja. Ikut je flow yang ada kat depan. Takdela rasa nak cabut lari ke nak quit ker nak nangis guling-guling ker bila xleh nak absorb dengan stress.Masa aku mula masuk kerja dulu, aku dah count yang aku kena servis 34 tahun....34??? Tapi aku rileks aje. Sebab apa? Sebab aku bersyukur sekurang-kurangnya Allah memudahkan aku untuk mendapat pekerjaan tetap disaat kawan-kawan aku lebey dahulu bekerja dan aku menganggur.
Aku paham apa perasaan orang yang menganggur. Sebab aku sendiri menganggur hampir setahun. Siap kerja ngan mak sedara aku wat kuih untuk dijual kat bazar Ramadhan. Hah? Abes tuh? Semua interview yang aku pi tak memihak pada aku. Lepas dah menganggur agak lama, aku pon pi la attend course yang Kerajaan sediakan untuk bebudak menganggur nie. 3 bulan wey. Tapi amat best sebab dia membantu kita built up kita punya personaliti dan keyakinan. Lepas 3 bulan, aku kena wat praktikal kat company pulak. 3 bulan lagi. Masa dapat kerja macam tuh pon aku …

Apakah Kesilapan Hangpa Dalam Hubungan?

Credit to : Kesilapan Yang Adakalanya Wanita Lakukan Tanpa Disedari Boleh la dirujuk melalui website ini. Selepas pembacaan melalui blog ini, penulis blog membahagikan wanita kepada dua jenis ;
Pertama: Jenis wanita yang jarang sekali melihat atau mengaku bahawa mereka berkemungkinan adalah punca kegagalan sesuatu perhubungan itu. Dia berasa bahawa dia telah membuat yang terbaik dan segalanya demi perhubungan. Sekiranya wujud konflik atau masalah, ia disebabkan oleh pasangannya atau lelaki.

Kedua: Jenis wanita yang bila berlaku konflik atau bila pasangannya mula hilang minat terhadapnya dia akan rasa punca berlaku demikian adalah disebabkan dia. Dia rasa seperti ada tindakan atau percakapannya yang telah menjadikan lelaki itu hilang minat dan seterusnya mencetuskan masalah dalam perhubungan. Tidur tak lena, buat kerja apa pun takde tumpuan sebab asyik fikir apa salah silap yang dia dah buat.

So mana satukah anda? Kalo anda seorang wanita laa...Hihi...Kalo anda lelaki...Den blom wat pembac…

True Love

"Cinta Sejati Umpama Hantu, Ramai Yang Mengetahui Tapi Tak Ramai Yang Bertemu" kata-kata oleh Uncle Sam, si bapak Melur dalam slot Akasia : Tiramisu. Kiut kan crita tuh?
So apa pendapat hangpa? Adakah hangpa dah bertemu dengan cinta sejati? Atau masih mencari? Atau sudah berhenti? Mana satukah pilihan hangpa?
Tapi yang paling penting, apa maksud CINTA SEJATI itu sendiri bagi hangpa? Jom la kita kongsi sorang sikit.
Tak semua orang dapat bertemu dengan cinta sejati tue dengan segera dan tak semua orang berpeluang berjumpa dengannya jugak (apa ayat aku nie tetiba konfius jap). Dari kecik, kita dah belajaq pasai cinta sejati kan? Mana taknya kalo layan crita Fairytales Disney, kan semua berakhir dengan jumpa cinta sejati dan happily aver after. So amacam?
Apa-apa pon cinta sejati nie kita sendiri yang definisikan dalam diri, berapa luas pon definisi cinta nie pada diri kita jugak. Kalo masih bersedih tak berjumpa dengan cinta sejati, jangan buang masa. Bersyukur sajalah dengan apa…

Sapa Dia Geng Jahat MiSC?

Nie nak perkenalkan la sapa dia laaa Geng Jahat MiSC n apehal plak yer depa nie declared diri depa as a Geng Jahat kan?
Sapa depa nie?
Okla ahli dia yang pertama mestila Aku a.k.a Mummy, AkmaLena a.k.a Cucunda, Kulat, Azwa a.k.a Nek Rock, Imah, Noraliza and oso Ct. Pesal ek kami je ada gelaran, macam telenovela la pulak kan? Haha. Memang x patut btul la. Cisss.....

Kami nie saling berjumpa time masuk Sem 1 kat U dan ditempatkan kat Kolej MiSC a.k.a hostel. Dan kami juga dari Matriks yang berbeza. Huhu. Antara yang depa semua yang aku kenal time Matriks - Azwa (sebelah dia sebelah bilik aku.bilik aku A410,dia A411), Akma (dia roommate bespren aku, Kak Uni.so secara x langsung jadi kawan aku jugak!) and Imah (mak orang nie memang aku kenal since skolah lagi.almaklumlah tuisyen skali.Kan Imah,kan? Yang len time masuk U la.

Awat dipanggil Geng Jahat?
Sebab dia senang jaa..bila kami buat menda baik dengan niat yang baik,orang x nampak. Tapi bila kami sepakat buat jahat,hah, meneghu je tau sapa …

Reunion II ~Geng Jahat MiSC~

Image
Nie adalah pertemuan kedua aku dengan Geng2 Jahat nie. Okla,aku perkenalkan dulu sapa geng jahat sebenaqnya. Sabaq nooo...Geng Jahat nie ialah aku, AkmaLena (aku tulih cam Nora selalu panggil hang la wey cum Ketua Geng Jahat), Kulat, Noraliza, Nek Rock, Imah & Ct. 7 la sebenaqnya tapi sampai skang 6 sahaja yer.


Setelah beberapa tahun tak jumpa, nie baru la terjumpa. (ada sebab mengapa tak terjumpa.tapi biarla.aku taknak langsung ia diungkit.sebab kami nie dah macam sedara.aku takleh la kalo tadak Geng Jahat nie.tak lengkap rasanya).


Perjumpaan nie kami wat kat Penang (yea nie kampung laman aku tapi nie tempat terbaik ok kalo nak melepak dengan kengkawan). Best beb! Kami pi tempat mana ek...sat nak kena ingat;


1. Tengok baby Imah, Adalia. Mak Imah jamu makan kuey teow goreng.sedap wey.abes.


2. Balik umah aku kejap. Nganto lappy Fizah. Mak aku plak menjamu.Hah, apalagi menyumbat la lagi.


3. Lepas ntuh trus balik ke hotel konon nak lelap kejap tapi tak sebenaqnya...kitorang bukak bekal ya…

Cinta Pantai Merdeka @ 04.02.2011

Image
Tropika - Cinta Pantai Merdeka
Telah bertahun lama
Tenggelam arus masa
Didalam ingatanku
Masih segar terasa

Terkadang aku sama
Mengancur bunga cinta
Keadaan aku memaksa
Kita terpisah jua

Andainya aku berdaya
Kan kucoretkan untukmu
Sebagai kenangan kita
Kan ku buktikan untukmu
Akan aku buktikan

( korus )
Kuukir namamu
Di awang Gunung Jerai
Disaksikan laut daun nyiur melambai
Jauh pandangan permai
Disitu tanjung dawai terkenang peristiwa
Cinta kita terurai

Oh! indahnya... peristiwa...
Cinta kita di Pantai Merdeka...
Oh... oh...

( 1 )
Masih ingatkah oh kekasih
Biarpun kini kau di mana
Namun dengarlah lagu ini
Cinta kita di Pantai Merdeka

( solo )

( ulang 1 & korus )



Wah, siap letak lirik lagu Cinta Pantai Merdeka lagi u...hihi... Ari tue lepak2 kat cnie dengan kengkawan lama, Akma n Azwa. Lebey senang maksud pertemuan jejak kasih la kiranya. Actually kitorang nie dah tak berjumpa hampir 4 tahun lebey. Ntah macammana lak terputus hubungan.
Last time dah wat reunion kat Penang (ttg hal tu …

Anyeong Haseyo

Image
For sure korang akan tertanya di manakah tempat ini? Nie adalah tempat makan yang menghidangkan Korean Cuisine, Ko Hyang. Kat mana ye? Locationnya kat Sunway Pyramid je. Apa lagi korang cepat2 la pegi...hihi.

Makanannya not bad la...sesuai dengan citarasa kita kita. Actually first time aku kesan wit Nuna Tana. Cik kak nie memang obses woo dengan Korean food, buktinya last time we ols pegi lunch dkt Seoul Garden, One Utama. U ols leh Google locationnye. And 2nd time, kitorg pegi nak celebrate our frenz, Akma (no picture yet!) yg datang holiday ke KL. Awekz nie pon memang obses dengan Korean food gak, sebab dia la yang taught me bout Seoul Garden tuh. Ceta cam berbelit kan? Hahaha.....




Nie lak buku menu nyer...lupa lak nak snap pic. Hihi...korang gi carik sendiri la...next to Mr. Teppanyaki and near to KFC laa..McD laa... (aku nie xpepasal wat promo lak!) So korang enjoy the pics aje la yer....Hihi!

Next time kalo ada mana-mana tempat makan yang best...roget la kat cni yer!





















Love Lady Wani…

Tiba2 Terpikir

Tiba2 terpikirkan isu nie time dok relaks dalam kete...on the way ke USM.Isu dia macam nie..Nape ek kawan2 @ individu sekeliling kita dalam DIAM ada sifat DENGKI walaupun manis mulutnya xmengatakan apa2. Bukan apa...isu nie bukan baru sekali atau sehari jadi dalam idup kita. Cuba hangpa pikiaq balik.
1. Bila kita lebey daripada depa bila kita buat apa2 yang lebey dr depa.pasaipa laaa kat belakang kita saja depa nak cakap ka.depa kata pa.awat ek?tabiat kot. depan kita slalunya mulut nie terlebe gula.manis la sangat. tapi kalo kat belakang kita,ati tuh rasanya lagi itam dari tar kot.bukan nak kata kita nie baik sangat.tapi persoalan nie selalu bsarang kat dalam otak nie. Pasaipa la manusia nie slalu tak jujur dengan diri depa sendiri.
senang ja idup kita nie...Allah dah bagi mulut kat kita,tapi kena la cakap dengan penuh beringat. sebab idup kita kan umpama depan cermin. hari nie kita dok canang pasal orang. esok orang dok canang balik pasal kita. orang puteh cakap, what goes round, comes …

Permata Hati Kami

Image
Inilah permata hati kami sekeluarga besar pada tahun 2010. Kelahiran si kecik yang bernama ANNISA HUMAIRA ini sangat ditunggu-tunggu oleh pak cik dan mak cik aku. Setelah sekian lama menunggu si kecik yang memberikan pelbagai cabaran dan dugaan kepada Ummi nya sepanjang mengandungkannya, akhirnya pada 17.03.2010, si kecik ini selamat dilahirkan ke dunia ini.

Kini, si kecik inilah yang menyerikan keluarga besar ini, bermain-main dan gelak ketawa dia menghiburkan hati (sebenarnya muka baby nie sangat masham) Hahahaha......

Love Lady Wanie

Tazkirah~Hubungan Sesama Manusia

Kreditkan Tazkirah ini kepada http://tazkirahsini.com/2010/05/30/tatacara-pergaulan-dalam-islam/

Manusia tertakluk untuk memelihara dua bentuk hubungan iaitu hubungan dengan Allah (hablumminallah) dan hubungan sesama manusia (hablumminannas).

Secara fitrahnya, manusia tidak boleh hidup keseorangan , seperti mana Adam a.s yang minta dijadikan teman iaitu Hawa meskipun telah dilimpahi dengan pelbagai kenikmatan dan kesenangan di syurga. Kita saling memerlukan antara satu sama lain dan saling bergantungan untuk meneruskan survival kehidupan.
Dalam Islam, konteks pergaulan adalah cukup luas dan mencakupi segenap aktiviti harian kita seperti dalam urusan jual beli, kerja,belajar,perubatan,penyaksian di mahkamah dan sebagainya.

Kita digalakkan untuk saling mengenali antara satu-sama lain dan ini amat bertepatan dengan firman Allah SWT di dalam Surah Al-Hujurat : ayat 13 yang berbunyi ;
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadik…

Version Collage

Image

Tahu Tak Dimana Nie?

Image
Ini gambaq pertama la nooo...Almaklumlah baru dok belajaq nak membelog.

Jalan-Jalan Takda Hal @ Pulau Pinang

Pada 29.01.2011, aku dah mula bercuti.Nah, sekali amek cuti.Seminggu teruih.Melampau kan?Ala,bukan tiap-tiap bulan pon aku amek cuti.Dalam 3 bulan sekali,aku amek la cuti lama sikit.

So on that day, adik aku yang bongsu nie, si Mimi ajak aku pi Ekspo Jom Masuk U kat PISA, Bukit Jambul. Uih...uih, tau je la kemalasan aku tahap sederhana hari tuh tapi aku gagahkan diri. Sebelum ke sana, aku singgah amek adik aku yang sorang lagi pulak kat USM. Kira PISA ngan USM nie jiran je la...tak jauh pon.

Lepas pi PISA, aku habaq kat depa. Aku nak pi Batu Feringghi. Konon nak tengok Hotel Hard Rock. Itu saja alasan yang ada. Walaupun aku nie orghang Penang, tapi seumur hidup aku, aku tak penah pi Batu Feringghi bawak keta sendiri. Malu kan...nama ja oghang Penang. Tapi aku BERJAYA okay sampai Bt. Feringghi ( memalukan sekali lagi sbb jalan dia senang sgt.xkan sesat)

Pusing-pusing. Posing-posing. Aku ajak depa balik. Tapi....sebelum tuh aku nak makan Pasembur, Char Kuey Teow ngan Ais Kacang kat Padang …