Instead of KUNING, aku gunakan RED a.k.a PINK. Nice kan? Diff sikit dari orang len, so pas nie kalo ade roti jalan kaler PINK camni. Diorang dah amek hak cipta aku gamaknya (aku xpenah nampak lagi ye kaler merah/pink ni dipasaran).
Apa bahan2 nye yer? Aku guna 2 cawan TEPUNG GANDUM + 1 cawan SUSU CAIR/SANTAN + 1 cwn AIR + 2 biji TELUR + 2 camca MENTEGA + 1 sudu kecik GARAM sesedap rasa korang. Blendkan sampai halus. Then tapis dulu adunan. Sebab nanti kot2 bahan-bahan yang xhancur akan sumbatkan lubang acuan itu. Hmm, then pepandai la korang nak imbangkan tahap keCAIRan bancuhan tersebut. Ok.
Nape JALA itu BESAR2 a.k.a KASAR2?? Sebab kalau zaman dulu guna acuan BESI, memang jala tuh akan jadi halus dan cantik. Tapi kan zaman skang acu nye lubang tuh BESAR, maka kembangnye berganda la. Yang penting OK la ditekak aku, yang dihidang bersama KARI AYAM + KENTANG. Yummy!!
Bancuhan tepung berwarna PINK |
Tak cantik tapi ada corak ROSE |
Asalkan jadi, sedap dimata dan tekak |
Selepas digulung, tak sabar nak makan....Nyum3! |
Love,
Wanie
Cik Fani mmg x lari dgn warna pink nyer. Lps ni abg iman leh gi umah cik fani mkn pink roti jala.....:)
ReplyDeleteBleh tadak hal laa...Bila nak wat open table kat umah baru? Nanti saya gi tebarkan jala pink nie. Amacam? Tapi sekilo tepung je ok? Kang dah nampak ghope macam makcik2 pulak....Huhu!
ReplyDelete